Kluchy na parze
Składniki:
-
500 g mąki pełnoziarnistej
-
250 ml mleka
-
5 dag drożdży
-
3 łyżki brązowego cukru
-
10 dag margaryny
-
2 jajka
-
szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
-
do letniego mleka wkruszyć drożdże, dodać cukier i zasypać małą ilością mąki, następnie odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut,
-
do miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczoną margarynę, jajka i sól, wlać zaczyn drożdżowy i dokładnie ręką lub drewnianą łyżką wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut,
-
z wyrośniętego ciasta formułować małe bułeczki, (podobnie jak formułuje się pączki lub można ciasto rozwałkować i wykrawać krążki za pomocą szklanki),
-
przygotować naczynie do gotowania na parze, i gotować poszczególne kluski przez ok 8-15 minut (zwiększają one znacznie swoją objętość),
-
Bardzo dobrze smakują z odtłuszczonym jogurtem jagodowym. Można je również zrobić na wytrawnie, jako dodatek do mięs. Należy wówczas dodać tylko 1 łyżkę cukru.