Kluchy na parze

Kluchy na parze


Składniki:

  • 500 g mąki pełnoziarnistej

  • 250 ml mleka

  • 5 dag drożdży

  • 3 łyżki brązowego cukru

  • 10 dag margaryny

  • 2 jajka

  • szczypta soli

 

Sposób przyrządzenia:

  • do letniego mleka wkruszyć drożdże, dodać cukier i zasypać małą ilością mąki, następnie odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut,

  • do miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczoną margarynę, jajka i sól, wlać zaczyn drożdżowy i dokładnie ręką lub drewnianą łyżką wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut,

  • z wyrośniętego ciasta formułować małe bułeczki, (podobnie jak formułuje się pączki lub można ciasto rozwałkować i wykrawać krążki za pomocą szklanki),

  • przygotować naczynie do gotowania na parze, i gotować poszczególne kluski przez ok 8-15 minut (zwiększają one znacznie swoją objętość),

  • Bardzo dobrze smakują z odtłuszczonym jogurtem jagodowym. Można je również zrobić na wytrawnie, jako dodatek do mięs. Należy wówczas dodać tylko 1 łyżkę cukru.