Mrożony jogurt z marakują lub brzoskwinią

Mrożony jogurt z marakują lub brzoskwinią

Składniki:

  • 800 ml odtłuszczonego jogurtu waniliowego

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 200 g miąższu z marakui lub brzoskwini

  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

 

Sposób przyrządzenia:

  • wyłożyć podłużną formę do pieczenia folią kuchenną, zostawiając dużo folii zwisającej za brzegi,

  • ucierać jogurt z cukrem, aż cukier się rozpuści i powstanie gładka masa, następnie wymieszać ją z miąższem marakui,

  • powoli wlewać sok z pomarańczy, ciągle mieszając, by w masie nie pojawiły się grudki,

  • przelać masę do formy i włożyć na noc do zamrażalnika,

  • wyłożyć z formy deser chwytając za kawałki wystającej formy,

  • pokroić lub przełożyć łyżką do pucharków i podawać ze świeżymi owocami sezonowymi.