Mrożony jogurt z marakują lub brzoskwinią
Składniki:
-
800 ml odtłuszczonego jogurtu waniliowego
-
3 łyżki cukru pudru
-
200 g miąższu z marakui lub brzoskwini
-
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Sposób przyrządzenia:
-
wyłożyć podłużną formę do pieczenia folią kuchenną, zostawiając dużo folii zwisającej za brzegi,
-
ucierać jogurt z cukrem, aż cukier się rozpuści i powstanie gładka masa, następnie wymieszać ją z miąższem marakui,
-
powoli wlewać sok z pomarańczy, ciągle mieszając, by w masie nie pojawiły się grudki,
-
przelać masę do formy i włożyć na noc do zamrażalnika,
-
wyłożyć z formy deser chwytając za kawałki wystającej formy,
-
pokroić lub przełożyć łyżką do pucharków i podawać ze świeżymi owocami sezonowymi.