Lekkie tiramisu z malinami
Składniki:
-
400 g odtłuszczonego sera ricotta
-
600 ml jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
-
2 łyżki cukru
-
2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
-
200 ml mocnego naparu czarnej kawy
-
biszkopty
-
2 łyżki ciemnego kakao
-
300 g świeżych malin
Sposób przyrządzenia:
-
do miski włożyć ricottę, jogurt, cukier i wanilię, ubijać mikserem 2-3 minuty, aż będzie gładka masa,
-
ułożyć biszkopty na dnie naczynia o pojemności ok 2,5 litra,
-
przy pomocy pędzelka posmarować biszkopty naparem kawy, następnie nałożyć na wierzch połowę mieszanki z ricottą i przesiać na to połowę kakao,
-
powtórzyć układanie warstw, ale nie posypywać wierzchu kakao, dopóki tiramisu nie będzie schłodzone,
-
wstawić tiramisu do lodówki na co najmniej 3 godziny by się schłodziło i dobrze ścięło,
-
przed podaniem posypać pozostałym kakao i ułożyć na wierzchu świeże maliny.
UWAGA:
-
Jeżeli twarożek ricotta jest już zmielony do ciasta nie używać już jogurtu, gdyż masa będzie zbyt rzadka.
-
Zamiast malin można użyć: borówki amerykańskie, truskawki, jeżyny lub mieszanki tych owoców.