Lekkie tiramisu z malinami

Lekkie tiramisu z malinami


Składniki:

  • 400 g odtłuszczonego sera ricotta

  • 600 ml jogurtu naturalnego 0% tłuszczu

  • 2 łyżki cukru

  • 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii

  • 200 ml mocnego naparu czarnej kawy

  • biszkopty

  • 2 łyżki ciemnego kakao

  • 300 g świeżych malin

 

Sposób przyrządzenia:

  • do miski włożyć ricottę, jogurt, cukier i wanilię, ubijać mikserem 2-3 minuty, aż będzie gładka masa,

  • ułożyć biszkopty na dnie naczynia o pojemności ok 2,5 litra,

  • przy pomocy pędzelka posmarować biszkopty naparem kawy, następnie nałożyć na wierzch połowę mieszanki z ricottą i przesiać na to połowę kakao,

  • powtórzyć układanie warstw, ale nie posypywać wierzchu kakao, dopóki tiramisu nie będzie schłodzone,

  • wstawić tiramisu do lodówki na co najmniej 3 godziny by się schłodziło i dobrze ścięło,

  • przed podaniem posypać pozostałym kakao i ułożyć na wierzchu świeże maliny.

UWAGA:

  • Jeżeli twarożek ricotta jest już zmielony do ciasta nie używać już jogurtu, gdyż masa będzie zbyt rzadka.

  • Zamiast malin można użyć: borówki amerykańskie, truskawki, jeżyny lub mieszanki tych owoców.