Naleśniki na soku pomarańczowym
Składniki:
Ciasto:
-
100g mąki pełnoziarnistej
-
250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
-
1 jajko
-
olej do smażenia
Nadzienie:
-
2 pomarańcze
-
½ grejpfruta
-
opcjonalnie 1 łyżka cukru
Sposób przyrządzenia:
-
mąkę połączyć z sokiem pomarańczowym i jajkiem, następnie odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut,
-
ciasto smażyć na patelni przetartej olejem (patelnia powinna być sucha),
-
owoce na nadzienie obrać, zdzierając jak najwięcej białego miąższu, pokroić w kostkę i w miarę możliwości obrać z błonek (można posypać cukrem),
-
owoce wstawić do lodówki,
-
wyłożyć masę pomarańczowo-grejpfrutową na naleśniki i zwinąć w rulon,
-
można polać jogurtem.