Naleśniki na soku pomarańczowym

Naleśniki na soku pomarańczowym


Składniki:

Ciasto:

  • 100g mąki pełnoziarnistej

  • 250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

  • 1 jajko

  • olej do smażenia

Nadzienie:

  • 2 pomarańcze

  • ½ grejpfruta

  • opcjonalnie 1 łyżka cukru

 

Sposób przyrządzenia:

  • mąkę połączyć z sokiem pomarańczowym i jajkiem, następnie odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut,

  • ciasto smażyć na patelni przetartej olejem (patelnia powinna być sucha),

  • owoce na nadzienie obrać, zdzierając jak najwięcej białego miąższu, pokroić w kostkę i w miarę możliwości obrać z błonek (można posypać cukrem),

  • owoce wstawić do lodówki,

  • wyłożyć masę pomarańczowo-grejpfrutową na naleśniki i zwinąć w rulon,

  • można polać jogurtem.