Chleb wiejski z kminkiem

Chleb wiejski z kminkiem

Składniki:

  • 500 g mąki razowej

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 łyżeczki nasion kminku

  • 50 g oleju

  • 1 białko

  • 250 ml maślanki

 

Sposób przyrządzenia:

  • rozgrzać piekarnik do 180°C, wyłożyć formę papierem do pieczenia i lekko natłuścić;

  • przesiać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól do dużej miski, dodać kminek i całość wymieszać;

  • dolać olej i palcami połączyć składniki, by utworzyło się grudkowate ciasto, pośrodku zrobić wgłębienie;

  • ubić pianę z białka, dolać maślankę, szybko wymieszać po czym wlać do suchych składników mieszając cały czas drewnianą łyżką;

  • wyłożyć ciasto na stolnicę i uformować bochenek;

  • nie zagniatać bo chleb będzie twardy!

  • włożyć ciasto do formy i zrobić nacięcia na jego wierzch nożem z ząbkami;

  • piec 40-45 minut, aż chleb będzie złoty, a jego skórka stwardnieje.