Chleb wiejski z kminkiem
Składniki:
-
500 g mąki razowej
-
2 łyżki cukru
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
1 łyżeczka soli
-
2 łyżeczki nasion kminku
-
50 g oleju
-
1 białko
-
250 ml maślanki
Sposób przyrządzenia:
-
rozgrzać piekarnik do 180°C, wyłożyć formę papierem do pieczenia i lekko natłuścić;
-
przesiać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól do dużej miski, dodać kminek i całość wymieszać;
-
dolać olej i palcami połączyć składniki, by utworzyło się grudkowate ciasto, pośrodku zrobić wgłębienie;
-
ubić pianę z białka, dolać maślankę, szybko wymieszać po czym wlać do suchych składników mieszając cały czas drewnianą łyżką;
-
wyłożyć ciasto na stolnicę i uformować bochenek;
-
nie zagniatać bo chleb będzie twardy!
-
włożyć ciasto do formy i zrobić nacięcia na jego wierzch nożem z ząbkami;
-
piec 40-45 minut, aż chleb będzie złoty, a jego skórka stwardnieje.