Chleb żytni (z dodatkiem mąki pszennej)
Składniki:
-
500 g mąki żytniej
-
100 g mąki pszennej
-
30 g świeżych drożdży
-
2 łyżki kminku, kolendry, maku lub innych nasion, ziaren
-
½ łyżeczki soli
-
ok 250-300 ml wody
-
tłuszcz do wysmarowania blachy
Sposób przyrządzenia:
-
mąki przesiać przez sitko i wymieszać z solą, ziołami i rozpuszczonymi w niewielkiej ilości wody drożdżami,
-
wyrobić ciasto, dodając tyle wody, aby odstawało od ręki,
-
odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,
-
uformować 2 okrągłe bochenki i ponownie odstawić na około 15 min do wyrośnięcia,
-
posmarować wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C,
-
po kilku minutach zmniejszyć temperaturę do 180°C przez około 60 minut.