Chleb żytni (z dodatkiem mąki pszennej)

Chleb żytni (z dodatkiem mąki pszennej)

Składniki:

  • 500 g mąki żytniej

  • 100 g mąki pszennej

  • 30 g świeżych drożdży

  • 2 łyżki kminku, kolendry, maku lub innych nasion, ziaren

  • ½ łyżeczki soli

  • ok 250-300 ml wody

  • tłuszcz do wysmarowania blachy

Sposób przyrządzenia:

  • mąki przesiać przez sitko i wymieszać z solą, ziołami i rozpuszczonymi w niewielkiej ilości wody drożdżami,

  • wyrobić ciasto, dodając tyle wody, aby odstawało od ręki,

  • odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,

  • uformować 2 okrągłe bochenki i ponownie odstawić na około 15 min do wyrośnięcia,

  • posmarować wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C,

  • po kilku minutach zmniejszyć temperaturę do 180°C przez około 60 minut.