Chleb owsiany
Składniki:
-
około 20 dag mąki owsianej
-
około 1 kg mąki pszennej chlebowej typ 850
-
5 dag świeżych drożdży
-
8 dag miodu
-
1 jajko
-
2 łyżki roztopionego masła
-
2 łyżki soli
-
80 ml ciepłego mleka
-
¾ l gorącej wody
-
tłuszcz do wysmarowania blachy
Sposób przyrządzenia:
-
do gorącej wody wsypać mąkę owsianą, dodać masło, miód i sól i wszystko wymieszać,
-
gdy przestygnie połączyć z drożdżami, wbić jajko i ponownie wymieszać,
-
dodać pszenną mąkę i wyrobić ciasto, aby odstawoało od ręki,
-
odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki na około 120 minut,
-
uformować bochenki, przełożyć na blaszkę i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia – na około 120 minut,
-
piec w temperaturze 190 – 200°C przez około 60 minut.