Chleb owsiany

Chleb owsiany

Składniki:

  • około 20 dag mąki owsianej

  • około 1 kg mąki pszennej chlebowej typ 850

  • 5 dag świeżych drożdży

  • 8 dag miodu

  • 1 jajko

  • 2 łyżki roztopionego masła

  • 2 łyżki soli

  • 80 ml ciepłego mleka

  • ¾ l gorącej wody

  • tłuszcz do wysmarowania blachy

 

Sposób przyrządzenia:

  • do gorącej wody wsypać mąkę owsianą, dodać masło, miód i sól i wszystko wymieszać,

  • gdy przestygnie połączyć z drożdżami, wbić jajko i ponownie wymieszać,

  • dodać pszenną mąkę i wyrobić ciasto, aby odstawoało od ręki,

  • odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki na około 120 minut,

  • uformować bochenki, przełożyć na blaszkę i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia – na około 120 minut,

  • piec w temperaturze 190 – 200°C przez około 60 minut.