Ryba po cygańsku
Składniki:
-
80 dag filetów z ryb morskich
-
3 duże cebule
-
5 ząbków czosnku
-
20 dag ogórków konserwowych
-
½ szklanki oliwy
-
5 łyżek koncentratu pomidorowego
-
1 łyżka musztardy
-
sok z 1 cytryny
-
garść posiekanej natki pietruszki
-
pieprz
-
sól
Sposób przyrządzenia:
-
rybę podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i wstawić do lodówki na godzinę;
-
cebulę, czosnek i ogórki bardzo drobno pokroić i wymieszać, oliwę połączyć z koncentratem i musztardą;
-
natłuścić formę do zapiekania, ułożyć w niej porcje ryby, posypać cebulą, czosnkiem i ogórkami oraz natką pietruszki;
-
polać sosem i przykryć folią, następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do około 200°C i zapiekać około 30 minut, po czym zdjąć folię i zostawić w piekarniku jeszcze na 5 minut.