Ryba po cygańsku


Składniki:

  • 80 dag filetów z ryb morskich

  • 3 duże cebule

  • 5 ząbków czosnku

  • 20 dag ogórków konserwowych

  • ½ szklanki oliwy

  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka musztardy

  • sok z 1 cytryny

  • garść posiekanej natki pietruszki

  • pieprz

  • sól

 

Sposób przyrządzenia:

  • rybę podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i wstawić do lodówki na godzinę;

  • cebulę, czosnek i ogórki bardzo drobno pokroić i wymieszać, oliwę połączyć z koncentratem i musztardą;

  • natłuścić formę do zapiekania, ułożyć w niej porcje ryby, posypać cebulą, czosnkiem i ogórkami oraz natką pietruszki;

  • polać sosem i przykryć folią, następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do około 200°C i zapiekać około 30 minut, po czym zdjąć folię i zostawić w piekarniku jeszcze na 5 minut.