Ryba pieczona w sosie pomidorowym

Ryba pieczona w sosie pomidorowym


Składniki:

  • 4 jędrne filety z białej ryby (ok 200 g każdy)

  • 150 g pokrojonych pomidorów

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 1 drobno posiekana czerwona cebula

  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku

  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki

  • ½ pęczka grubo posiekanych liści kolendry

  • sól morska

  • czarny pieprz

  • 4 cząstki limonki

 

Sposób przyrządzenia:

  • rozgrzać olej na dużym ogniu w dużym rondlu i podsmażać cebulę oraz czosnek przez 2-3 minuty, aby zmiękły, następnie dodać do nich pomidory oraz 3 łyżki wody i gotować ok. 5 minut, często mieszając, aż pomidory zmiękną,

  • wlać sok z limonki, doprawić sos solą oraz pieprzem, po czym rozgnieść pomidory za pomocą praski do ziemniaków lub widelca i zdjąć z ognia,

  • rozgrzać piekarnik do 180°C, przygotować 4 duże kawałki papieru do pieczenia, na środku każdego z nich położyć filet, a na nim ¼ sosu i dokładnie zawinąć,

  • przełożyć papierowe kieszonki z rybą na blachę i piec ok. 15 minut, a gdy ryba osiągnie odpowiedni stopień wypieczenia, rozwinąć papier,

  • posypać filety kolendrą i podawać z cząstkami limonki do wyciśnięcia.