Ryba pieczona w sosie pomidorowym
Składniki:
-
4 jędrne filety z białej ryby (ok 200 g każdy)
-
150 g pokrojonych pomidorów
-
1 łyżka oleju rzepakowego
-
1 drobno posiekana czerwona cebula
-
1 drobno posiekany ząbek czosnku
-
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki
-
½ pęczka grubo posiekanych liści kolendry
-
sól morska
-
czarny pieprz
-
4 cząstki limonki
Sposób przyrządzenia:
-
rozgrzać olej na dużym ogniu w dużym rondlu i podsmażać cebulę oraz czosnek przez 2-3 minuty, aby zmiękły, następnie dodać do nich pomidory oraz 3 łyżki wody i gotować ok. 5 minut, często mieszając, aż pomidory zmiękną,
-
wlać sok z limonki, doprawić sos solą oraz pieprzem, po czym rozgnieść pomidory za pomocą praski do ziemniaków lub widelca i zdjąć z ognia,
-
rozgrzać piekarnik do 180°C, przygotować 4 duże kawałki papieru do pieczenia, na środku każdego z nich położyć filet, a na nim ¼ sosu i dokładnie zawinąć,
-
przełożyć papierowe kieszonki z rybą na blachę i piec ok. 15 minut, a gdy ryba osiągnie odpowiedni stopień wypieczenia, rozwinąć papier,
-
posypać filety kolendrą i podawać z cząstkami limonki do wyciśnięcia.