Rolada z makreli

Rolada z makreli


Składniki:

  • 2 makrele wędzone średniej wielkości

  • 2 czerwone papryki

  • 4 jaja

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej

  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej

  • 3 łyżeczki majeranku

  • sól, pieprz czarny

  • pieprz cytrynowy

 

Sposób przyrządzenia:

  • makrelę obrać z ości i skóry,

  • paprykę umyć, wstawić do piekarnika na 20 min, piec w tem 200°C,

  • białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka wymieszane z solą, pieprzem i majerankiem,

  • masę wylać na blachę o wym ok 35 na 28 cm,

  • wyjąć paprykę, wstawić masę jajeczną na 10 min,

  • paprykę obrać i pokroić w kostkę, dodać do makreli, przypawić papryką ostrą, słodką, pieprzem cytrynowym, wymieszać na masę,

  • na ciepłą masę wyłożyć pastę rybną i równo rozprowadzić po całości,

  • zwinąć całość w roladę i wstawić w foli aluminiowej do lodówki na kilka godzin.