Rolada z makreli
Składniki:
-
2 makrele wędzone średniej wielkości
-
2 czerwone papryki
-
4 jaja
-
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
-
1/2 łyżeczki papryki ostrej
-
3 łyżeczki majeranku
-
sól, pieprz czarny
-
pieprz cytrynowy
Sposób przyrządzenia:
-
makrelę obrać z ości i skóry,
-
paprykę umyć, wstawić do piekarnika na 20 min, piec w tem 200°C,
-
białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka wymieszane z solą, pieprzem i majerankiem,
-
masę wylać na blachę o wym ok 35 na 28 cm,
-
wyjąć paprykę, wstawić masę jajeczną na 10 min,
-
paprykę obrać i pokroić w kostkę, dodać do makreli, przypawić papryką ostrą, słodką, pieprzem cytrynowym, wymieszać na masę,
-
na ciepłą masę wyłożyć pastę rybną i równo rozprowadzić po całości,
-
zwinąć całość w roladę i wstawić w foli aluminiowej do lodówki na kilka godzin.