Pstrąg z brzoskwiniową nutą
Składniki:
-
4 filety pstrąga ze skórą
-
2 brzoskwinie
-
1 cytryna
-
sól
-
pieprz
-
4 łyżki oleju rzepakowego
-
1 łyżka mąki
Sposób przyrządzenia:
-
filety z pstrąga skropić sokiem z cytryny i odłożyć na 10 minut, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym,
-
posolić i posypać mielonym pieprzem, oprószyć mąką,
-
na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju,
-
smażyć filet na rumiano najpierw od strony bez skóry, potem przewrócić i dosmażyć,
-
umytą brzoskwinię przekroić na pół - usunąć pestkę, wycisnąć sok na smażąca się rybę w ostatnim momencie tak by sok natychmiast się karmelizował na rybie,
-
podawać z ćwiartkami brzoskwini.