Pstrąg z brzoskwiniową nutą

Pstrąg z brzoskwiniową nutą


Składniki:

  • 4 filety pstrąga ze skórą

  • 2 brzoskwinie

  • 1 cytryna

  • sól

  • pieprz

  • 4 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 łyżka mąki

 

Sposób przyrządzenia:

  • filety z pstrąga skropić sokiem z cytryny i odłożyć na 10 minut, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym,

  • posolić i posypać mielonym pieprzem, oprószyć mąką,

  • na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju,

  • smażyć filet na rumiano najpierw od strony bez skóry, potem przewrócić i dosmażyć,

  • umytą brzoskwinię przekroić na pół - usunąć pestkę, wycisnąć sok na smażąca się rybę w ostatnim momencie tak by sok natychmiast się karmelizował na rybie,

  • podawać z ćwiartkami brzoskwini.