Karp w galarecie


Karp w galarecie

Składniki:

  • 1 kg karpia

  • 1 włoszczyzna

  • 2 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 2 kostki warzywne

  • 3 łyżki żelatyny

  • 1 łyżka octu

  • 2 białka

  • sól

 

Sposób przyrządzenia:

  • karpia pokroić na porcje;

  • z przypraw i włoszczyzny ugotować wywar, następnie przecedzić i ostudzić;

  • do ostudzonego wywaru dodać kawałki karpia, gotować powoli około 30 minut, uważając, aby nie rozgotować ryby;

  • wyjąć, wybrać większe ości i rybę ułożyć na półmisku;

  • namoczyć żelatynę w wodzie, zimny wywar wlać do naczynia, dodać ocet, białka oraz rozpuszczoną żelatynę i wszystko mocno ubić;

  • zagotować, odstawić aby galaretka się sklarowała, następnie przecedzić przez gęste sito i zalać rybę na półmisku.