Karp w galarecie
Składniki:
-
1 kg karpia
-
1 włoszczyzna
-
2 liście laurowe
-
5 ziaren ziela angielskiego
-
2 kostki warzywne
-
3 łyżki żelatyny
-
1 łyżka octu
-
2 białka
-
sól
Sposób przyrządzenia:
-
karpia pokroić na porcje;
-
z przypraw i włoszczyzny ugotować wywar, następnie przecedzić i ostudzić;
-
do ostudzonego wywaru dodać kawałki karpia, gotować powoli około 30 minut, uważając, aby nie rozgotować ryby;
-
wyjąć, wybrać większe ości i rybę ułożyć na półmisku;
-
namoczyć żelatynę w wodzie, zimny wywar wlać do naczynia, dodać ocet, białka oraz rozpuszczoną żelatynę i wszystko mocno ubić;
-
zagotować, odstawić aby galaretka się sklarowała, następnie przecedzić przez gęste sito i zalać rybę na półmisku.