Kotlety rybne

Kotlety rybne


Składniki:

  • 1 kg białej ryby (mintaj, dorsz, miruna)

  • 1 czerstwa bułka

  • mleko

  • 3 jajka

  • szalotka

  • koperek

  • 0,5 szklanki otrębów żytnich

  • bułka tarta do obtoczenia

  • sól

  • pieprz cytrynowy

  • olek rzepakowy

 

Sposób przyrządzenia:

  • rybę pokroić w drobną kostkę, bułkę namoczyć w 0,5 szklanki mleka, szalotkę i koperek drobno pokroić,

  • wszyskie składniki wymieszać, dodać 2 jaja, otręby, doprawić solą i pieprzem cytrynowym,

  • z masy uformować kotlety, nie za duże (aby w środku się dosmażyły) odstawić do lodówki na 30 min aby stężały,

  • kotlety obtoczone w jajku i bułce tartej smażyć na oleju rzepakowym, na małym ogniu aby się nie rozleciały.