Kotlety rybne
Składniki:
-
1 kg białej ryby (mintaj, dorsz, miruna)
-
1 czerstwa bułka
-
mleko
-
3 jajka
-
szalotka
-
koperek
-
0,5 szklanki otrębów żytnich
-
bułka tarta do obtoczenia
-
sól
-
pieprz cytrynowy
-
olek rzepakowy
Sposób przyrządzenia:
-
rybę pokroić w drobną kostkę, bułkę namoczyć w 0,5 szklanki mleka, szalotkę i koperek drobno pokroić,
-
wszyskie składniki wymieszać, dodać 2 jaja, otręby, doprawić solą i pieprzem cytrynowym,
-
z masy uformować kotlety, nie za duże (aby w środku się dosmażyły) odstawić do lodówki na 30 min aby stężały,
-
kotlety obtoczone w jajku i bułce tartej smażyć na oleju rzepakowym, na małym ogniu aby się nie rozleciały.