Łosoś z sosem koperkowym
Składniki:
-
4 filety z łososia bez skórki (ok 150 g każdy)
-
100 g drobno pokrojonego ogórka
-
1 łyżka soku z cytryny
-
2 łyżki posiekanego koperku
-
2 łyżki octu winnego
-
1 łyżeczka mąki kukurydzianej (opcjonalnie)
-
świeżo zmielony czarny pieprz
-
olej do smarowania
-
150 ml jogurtu naturalnego
Sposób przyrządzenia:
-
rozgrzać grill, wyłożyć naczynie do grillowania kawałkiem lekko natłuszczonej folii aluminiowej i ułożyć na niej łososia, posmarować go sokiem z cytryny przy użyciu pędzelka i doprawić czarnym pieprzem,
-
grillować ok. 6 minut, aż ryba zmatowieje, uważać, by nie trzymać jej za długo,
-
w miseczce wymieszać odrobinę jogurtu z mąką kukurydzianą, wlać pozostały jogurt do rondelka i połączyć z mieszanką z mąką,
-
dodać koperek, ocet i ogórka, powoli podgrzewać, mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie gładki,
-
gdy ryba będzie gotowa, ostrożnie przełożyć ją łopatką na talerze, jeśli na folii zostały soki, zmieszać je z sosem i nałożyć łyżką na rybę.
Aby obrać łososia ze skóry, należy położyć rybę na desce skórą do dołu i wsunąć ostry nóż poziomo między skórę i mięso. Przesuwać nóż w tył i w przód wzdłuż filetu, podnosząc oddzielone mięso od skóry.
Zamiast na grillu, można zrobić w piekarniku. Zamiast łososia można użyć innej ryby.