Łosoś z sosem koperkowym


Łosoś z sosem koperkowym

Składniki:

  • 4 filety z łososia bez skórki (ok 150 g każdy)

  • 100 g drobno pokrojonego ogórka

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • 2 łyżki octu winnego

  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej (opcjonalnie)

  • świeżo zmielony czarny pieprz

  • olej do smarowania

  • 150 ml jogurtu naturalnego

 

Sposób przyrządzenia:

  • rozgrzać grill, wyłożyć naczynie do grillowania kawałkiem lekko natłuszczonej folii aluminiowej i ułożyć na niej łososia, posmarować go sokiem z cytryny przy użyciu pędzelka i doprawić czarnym pieprzem,

  • grillować ok. 6 minut, aż ryba zmatowieje, uważać, by nie trzymać jej za długo,

  • w miseczce wymieszać odrobinę jogurtu z mąką kukurydzianą, wlać pozostały jogurt do rondelka i połączyć z mieszanką z mąką,

  • dodać koperek, ocet i ogórka, powoli podgrzewać, mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie gładki,

  • gdy ryba będzie gotowa, ostrożnie przełożyć ją łopatką na talerze, jeśli na folii zostały soki, zmieszać je z sosem i nałożyć łyżką na rybę.

Aby obrać łososia ze skóry, należy położyć rybę na desce skórą do dołu i wsunąć ostry nóż poziomo między skórę i mięso. Przesuwać nóż w tył i w przód wzdłuż filetu, podnosząc oddzielone mięso od skóry.

Zamiast na grillu, można zrobić w piekarniku. Zamiast łososia można użyć innej ryby.