Łosoś zapiekany w szpinaku


Składniki:

  • filet z łososia (ok 200g)

  • 100 g świeżego szpinaku

  • 1 szklanka mleka 1,5% tł.

  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 cm świeżego imbiru

  • cytryna lub limonka

  • 30 dkg żółtego sera poniżej 3 % tł.

  • sól, pieprz cytrynowy

 

Sposób przyrządzenia:

  • filet z łososia pokroić w grubszą kostkę, natrzeć pieprzem cytrynowym, sokiem z cytryny lub limonki szpinak opłukać i posiekać,

  • odlać 1/4 szklanki mleka i wymieszać z 1 łyżką mąki kukurydzianej, resztę mleka zagotować w rondelku,

  • dodać mleko z mąką i czekać, aż sos zgęstnieje cały czas mieszając,

  • do sosu dodać szpinak, ser żółty starty na tarce,

  • doprawić solą i pieprzem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i starty imbir, wymieszać,

  • wyłożyć łososia do żaroodpornego naczynia i zalać sosem szpinakowym,

  • piec w piekarniku 200stopni przez 20 min.