Łosoś zapiekany w szpinaku
Składniki:
-
filet z łososia (ok 200g)
-
100 g świeżego szpinaku
-
1 szklanka mleka 1,5% tł.
-
1 łyżka mąki kukurydzianej
-
2 ząbki czosnku
-
2 cm świeżego imbiru
-
cytryna lub limonka
-
30 dkg żółtego sera poniżej 3 % tł.
-
sól, pieprz cytrynowy
Sposób przyrządzenia:
-
filet z łososia pokroić w grubszą kostkę, natrzeć pieprzem cytrynowym, sokiem z cytryny lub limonki szpinak opłukać i posiekać,
-
odlać 1/4 szklanki mleka i wymieszać z 1 łyżką mąki kukurydzianej, resztę mleka zagotować w rondelku,
-
dodać mleko z mąką i czekać, aż sos zgęstnieje cały czas mieszając,
-
do sosu dodać szpinak, ser żółty starty na tarce,
-
doprawić solą i pieprzem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i starty imbir, wymieszać,
-
wyłożyć łososia do żaroodpornego naczynia i zalać sosem szpinakowym,
-
piec w piekarniku 200stopni przez 20 min.