Pikantne filety rybne


Składniki:

  • 4 filety z białej ryby

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku

  • ½ łyżeczki mielonego kminku

  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy

  • ¼ łyżeczki papryki chili w proszku

  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

  • ½ szklanki posiekanych liści kolendry (lub innych ziół)

 

Sposób przyrządzenia:

  • w miseczce wymieszać olej, czosnek, kmin, kurkumę i chili, dokładnie obtoczyć filety w powstałej marynacie, ułożyć w niemetalowym naczyniu i przykryć folią kuchenną na minimum 15 minut,

  • rozgrzać piekarnik do 180°C,

  • na dużym ogniu rozgrzać patelnię i smażyć rybę po minucie z każdej strony, by była lekko złota, następnie przełożyć filety do naczynia z nieprzywierającą powłoką i piec w piekarniku 15-20 minut, aż zrobią się matowe,

  • po wyjęciu z piekarnika skropić rybę sokiem z cytryny, oprószyć kolendrą i podawać.