Pikantne filety rybne
Składniki:
-
4 filety z białej ryby
-
1 łyżka oleju rzepakowego
-
1 rozgnieciony ząbek czosnku
-
½ łyżeczki mielonego kminku
-
½ łyżeczki mielonej kurkumy
-
¼ łyżeczki papryki chili w proszku
-
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
-
½ szklanki posiekanych liści kolendry (lub innych ziół)
Sposób przyrządzenia:
-
w miseczce wymieszać olej, czosnek, kmin, kurkumę i chili, dokładnie obtoczyć filety w powstałej marynacie, ułożyć w niemetalowym naczyniu i przykryć folią kuchenną na minimum 15 minut,
-
rozgrzać piekarnik do 180°C,
-
na dużym ogniu rozgrzać patelnię i smażyć rybę po minucie z każdej strony, by była lekko złota, następnie przełożyć filety do naczynia z nieprzywierającą powłoką i piec w piekarniku 15-20 minut, aż zrobią się matowe,
-
po wyjęciu z piekarnika skropić rybę sokiem z cytryny, oprószyć kolendrą i podawać.