Ryba po marokańsku
Składniki:
-
4 jędrne filety z białej ryby (200 g każdy)
-
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
-
¼ łyżeczki papryki chili w proszki
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
1 rozgnieciony ząbek czosnku
-
2 łyżki soku z cytryny
-
3 łyżki bulionu z warzyw
-
3 łyżki drobno posiekanych liści kolendry
Sposób przyrządzenia:
-
wymieszać kmin i papryki, po czym obtoczyć filety,
-
na dużym ogniu rozgrzać olej i smażyć rybę po 2-3 minuty z każdej strony, aby nabrała złotego koloru i zabarwiła się od przypraw,
-
dodać czosnek, sok z cytryny oraz bulion i doprowadzić sos do wrzenia, co jakiś czas poruszając patelnią, żeby składniki nie przywarły do dna, smażyć rybę jeszcze 2 minuty, aby zanurzyła się w sosie,
-
posypać rybę kolendrą.