Ryba po marokańsku


Składniki:

  • 4 jędrne filety z białej ryby (200 g każdy)

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

  • ¼ łyżeczki papryki chili w proszki

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 3 łyżki bulionu z warzyw

  • 3 łyżki drobno posiekanych liści kolendry

 

Sposób przyrządzenia:

  • wymieszać kmin i papryki, po czym obtoczyć filety,

  • na dużym ogniu rozgrzać olej i smażyć rybę po 2-3 minuty z każdej strony, aby nabrała złotego koloru i zabarwiła się od przypraw,

  • dodać czosnek, sok z cytryny oraz bulion i doprowadzić sos do wrzenia, co jakiś czas poruszając patelnią, żeby składniki nie przywarły do dna, smażyć rybę jeszcze 2 minuty, aby zanurzyła się w sosie,

  • posypać rybę kolendrą.