Ryba po kreolsku
Składniki:
-
400 g pokrojonego w kostkę filetu z białej ryby
-
600 ml bulionu rybnego
-
1 drobno posiekana
-
2 drobno posiekane ząbki czosnku cebula
-
1 pokrojona w kostkę mała czerwona papryka
-
1 drobno pokrojona łodyga selera naciowego
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
1 łyżeczka suszonego tymianku
-
½ łyżeczki pieprzu
-
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
-
300 g białego ryżu długoziarnistego
Sposób przyrządzenia:
-
na dużym ogniu rozgrzać na patelni lub w naczyniu żaroodpornym olej i podsmażać ok. 5 minut cebulę, czosnek, paprykę i seler, często mieszając, aż warzywa zmiękną i zaczną robić się złote,
-
dodać tymianek oraz pieprz i smażyć jeszcze przez minutę, wsypać ryż i podsmażyć go ok. minuty, często mieszając, aż zrobi się nieco błyszczący,
-
dołożyć rybę, wymieszać i wlać bulion, po czym ponownie delikatnie zamieszać, uważając, by ryba się nie rozpadła,
-
następnie zagotować danie , zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 20 minut, aż ryż stanie się miękki, a ryba matowa i ugotowana,
-
posypać natką pietruszki i podawać na gorąco.