Ryba po kreolsku


Składniki:

  • 400 g pokrojonego w kostkę filetu z białej ryby

  • 600 ml bulionu rybnego

  • 1 drobno posiekana

  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku cebula

  • 1 pokrojona w kostkę mała czerwona papryka

  • 1 drobno pokrojona łodyga selera naciowego

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

  • ½ łyżeczki pieprzu

  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

  • 300 g białego ryżu długoziarnistego

 

Sposób przyrządzenia:

  • na dużym ogniu rozgrzać na patelni lub w naczyniu żaroodpornym olej i podsmażać ok. 5 minut cebulę, czosnek, paprykę i seler, często mieszając, aż warzywa zmiękną i zaczną robić się złote,

  • dodać tymianek oraz pieprz i smażyć jeszcze przez minutę, wsypać ryż i podsmażyć go ok. minuty, często mieszając, aż zrobi się nieco błyszczący,

  • dołożyć rybę, wymieszać i wlać bulion, po czym ponownie delikatnie zamieszać, uważając, by ryba się nie rozpadła,

  • następnie zagotować danie , zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 20 minut, aż ryż stanie się miękki, a ryba matowa i ugotowana,

  • posypać natką pietruszki i podawać na gorąco.