facebook_page_plugin

Ryba w warzywach

Ryba w warzywach


Składniki:

  • 2 filety z białej ryby (ok 200 g każdy)

  • 250 dag pieczarek

  • ½ opakowania krojonych pomidorów z puszki

  • ½ dużej cebuli (lub 1 mała)

  • ½ zielonej papryki

  • ½ zielonego ogórka

  • 1 ząbek czosnku

  • świeże listki bazylii (ilość wg uznania)

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • czosnek granulowany

  • ostra papryka w proszku

  • suszone oregano

  • pieprz ziołowy

  • sól

 

Sposób przyrządzenia:

  • filety rybne posypać przyprawami i odstawić na ok. 15 minut,

  • cebulę drobno posiekać, czosnek rozdrobnić, paprykę i pieczarki pokroić w paski, następnie wszystko wrzucić na rozgrzany olej, na dużą patelnię i zeszklić (ok. 5 minut),

  • dodać pomidory i pokrojonego w grubą kostkę ogórka oraz pokrojoną bazylię, następnie doprawić do smaku ziołami i dusić pod przykryciem ok 20 minut,

  • filety wstawić do żaroodpornego naczynia lub zawinąć w folię aluminiową i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 15-20 minut,

  • rybę przełożyć na patelnię i wymieszać z warzywami, trzymać na ogniu bez przykrycia przez kolejne kilka minut (do częściowego odparowania powstałego płynu),

  • całość doprawić do smaku i podawać gorące.