Grecki dip z bakłażana


Składniki:

  • 1 duży bakłażan (ok.300 g)

  • 200 ml jogurtu naturalnego

  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżeczka soli morskiej

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

 

Sposób przyrządzenia:

  • rozgrzać piekarnik do 220 C, włożyć całego bakłażana do formy i piec około 15-20 minut (powinien nabrać objętości, a skóra dość ciemnego koloru), po upieczeniu wyjąć go z piekarnika;

  • gdy bakłażan nieco przestygnie, zdjąć z niego skórkę, miąższ włożyć do miski i rozdrobnić;

  • dodać jogurt, czosnek, sok z cytryny, paprykę oraz kmin i rozdrobnić mikserem na jednolitą masę.