Grecki dip z bakłażana
Składniki:
-
1 duży bakłażan (ok.300 g)
-
200 ml jogurtu naturalnego
-
1 rozgnieciony ząbek czosnku
-
2 łyżki soku z cytryny
-
1 łyżeczka soli morskiej
-
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
-
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
Sposób przyrządzenia:
-
rozgrzać piekarnik do 220 C, włożyć całego bakłażana do formy i piec około 15-20 minut (powinien nabrać objętości, a skóra dość ciemnego koloru), po upieczeniu wyjąć go z piekarnika;
-
gdy bakłażan nieco przestygnie, zdjąć z niego skórkę, miąższ włożyć do miski i rozdrobnić;
-
dodać jogurt, czosnek, sok z cytryny, paprykę oraz kmin i rozdrobnić mikserem na jednolitą masę.