Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy


Składniki:

  • 1 kg świeżych ogórków

  • 1 l kefiru

  • 200 g greckiego jogurtu

  • 100 ml 30% śmietanki

  • 2 ząbki czosnku

  • pęczek kopru

  • 5 ugotowanych jaj

  • 2 pęczki rzodkiewek

  • 100 g suszonych pomidorów

  • garść płatków migdałowych do dekoracji

  • biały pieprz, sól

 

Sposób przyrządzenia:

  • ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, rzodkiewkę pokroić w kostkę,

  • do garnka wrzucić 2/3 ogórków, rzodkiewkę, pół pęczka kopru, rozdrobniony czosnek, kefir, jogurt grecki, śmietankę, wszystko razem zblendować, doprawić solą i białym pieprzem,

  • suszone pomidory odsączyć z oleju w papierowym ręczniku, drobno pokroić,

  • do całości dodać pozostałą część ogórków, suszone pomidory, koperek, delikatnie wymieszać,

  • schładzać na 3-4 godz przed podaniem,

  • podawać z jajkiem i posypanymi płatkami migdałowymi.