Chłodnik ogórkowy
Składniki:
-
1 kg świeżych ogórków
-
1 l kefiru
-
200 g greckiego jogurtu
-
100 ml 30% śmietanki
-
2 ząbki czosnku
-
pęczek kopru
-
5 ugotowanych jaj
-
2 pęczki rzodkiewek
-
100 g suszonych pomidorów
-
garść płatków migdałowych do dekoracji
-
biały pieprz, sól
Sposób przyrządzenia:
-
ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, rzodkiewkę pokroić w kostkę,
-
do garnka wrzucić 2/3 ogórków, rzodkiewkę, pół pęczka kopru, rozdrobniony czosnek, kefir, jogurt grecki, śmietankę, wszystko razem zblendować, doprawić solą i białym pieprzem,
-
suszone pomidory odsączyć z oleju w papierowym ręczniku, drobno pokroić,
-
do całości dodać pozostałą część ogórków, suszone pomidory, koperek, delikatnie wymieszać,
-
schładzać na 3-4 godz przed podaniem,
-
podawać z jajkiem i posypanymi płatkami migdałowymi.