Chłodnik z awokado
Składniki:
-
2 awokado
-
1 ogórek
-
2 łodygi selera naciowego
-
1/2 posiekanej cebulki
-
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
-
3 łyżki oliwy z oliwek
-
3 łyżki soku z limonki
-
1/2 pęczka szczypiorku do posypania
-
2 ząbki czosnku
-
sól
-
pieprz czarny
Sposób przyrządzenia:
-
awokado umyć, przekroić wzdłuż na pół i wyjąć pestkę;
-
ogórka umyć, przekroić wzdłuż na 4 części, wyjąć miąższ z pestkami, cebulkę obrać, pokroić;
-
wszystko zmiksować;
-
dodać jogurt i posiekane łodygi selera naciowego, oliwę i limonkę;
-
całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem oraz świeżo rozgniecionymi ząbkami czosnku;
-
przed podaniem posypać szczypiorem.