Chłodnik z awokado

Chłodnik z awokado


Składniki:

  • 2 awokado

  • 1 ogórek

  • 2 łodygi selera naciowego

  • 1/2 posiekanej cebulki

  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 3 łyżki soku z limonki

  • 1/2 pęczka szczypiorku do posypania

  • 2 ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz czarny

 

Sposób przyrządzenia:

  • awokado umyć, przekroić wzdłuż na pół i wyjąć pestkę;

  • ogórka umyć, przekroić wzdłuż na 4 części, wyjąć miąższ z pestkami, cebulkę obrać, pokroić;

  • wszystko zmiksować;

  • dodać jogurt i posiekane łodygi selera naciowego, oliwę i limonkę;

  • całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem oraz świeżo rozgniecionymi ząbkami czosnku;

  • przed podaniem posypać szczypiorem.