Krem z dyni

Krem z dyni


Składniki:

  • 1 niewielka dynia, najlepiej hokkaido

  • 1 niewielka cebula, obrana i pokrojona w pióra

  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w ćwiartki

  • kawałek świeżego imbiru

  • 1 kwaśne jabłko, obrane i pokrojone w ćwiartki

  • 3 łyżki oliwy

  • ok 1 litra wywaru warzywnego

  • sól, pieprz

  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

  • kromka razowego chleba

  • 1 łyżka masła

  • kilka gałązek świeżego tymianku

 

Sposób przyrządzenia:

  • w dużym garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i czosnek,

  • dodać pokrojoną w grubą kostkę dynię, imbir, jabłko, smażyć kilka minut, następnie zalać wywarem warzywnym,

  • gotować do miękkości,

  • zmiksować na gładki krem, doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową,

  • kromkę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle na złoty kolor,

  • zupę podawać z grzankami, można skropić olejem z pestek dyni, posypać świeżym tymiankiem.