Krem z dyni
Składniki:
-
1 niewielka dynia, najlepiej hokkaido
-
1 niewielka cebula, obrana i pokrojona w pióra
-
4 ząbki czosnku, pokrojone w ćwiartki
-
kawałek świeżego imbiru
-
1 kwaśne jabłko, obrane i pokrojone w ćwiartki
-
3 łyżki oliwy
-
ok 1 litra wywaru warzywnego
-
sól, pieprz
-
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
-
kromka razowego chleba
-
1 łyżka masła
-
kilka gałązek świeżego tymianku
Sposób przyrządzenia:
-
w dużym garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i czosnek,
-
dodać pokrojoną w grubą kostkę dynię, imbir, jabłko, smażyć kilka minut, następnie zalać wywarem warzywnym,
-
gotować do miękkości,
-
zmiksować na gładki krem, doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową,
-
kromkę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle na złoty kolor,
-
zupę podawać z grzankami, można skropić olejem z pestek dyni, posypać świeżym tymiankiem.