Krem z buraka
Składniki:
-
6 buraków
-
1/4 korzenia selera
-
1 marchewka
-
1 pietruszka
-
1 mała cebula
-
400 ml wody
-
1 ząbek czosnku
-
sól, pieprz,tymianek
-
jogurt naturalny
-
1 łyżka octu
-
1 łyżka oleju
-
garść pestek z dyni
Sposób przyrządzenia:
-
warzywa umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę, cebulę pokroić w pióra;
-
w garnku z grubym dnem rozgrzać olej i dodać wszystkie warzywa;
-
warzywa smażyć ok 10 min, od czasu do czasu mieszając;
-
dodać sól, pieprz, tymianek i ząbek czosnku;
-
przykryć garnek i dusić kolejne 10 min;
-
wlać wodę, dodać 1 łyżkę octu i dusić aż warzywa będą całkowicie miękkie;
-
warzywa zmiksować na krem, dodać łyżkę jogurtu i udekorować pestkami dyni.