Krem z buraka

Krem z buraka

Składniki:

  • 6 buraków

  • 1/4 korzenia selera

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 1 mała cebula

  • 400 ml wody

  • 1 ząbek czosnku

  • sól, pieprz,tymianek

  • jogurt naturalny

  • 1 łyżka octu

  • 1 łyżka oleju

  • garść pestek z dyni

 

Sposób przyrządzenia:

  • warzywa umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę, cebulę pokroić w pióra;

  • w garnku z grubym dnem rozgrzać olej i dodać wszystkie warzywa;

  • warzywa smażyć ok 10 min, od czasu do czasu mieszając;

  • dodać sól, pieprz, tymianek i ząbek czosnku;

  • przykryć garnek i dusić kolejne 10 min;

  • wlać wodę, dodać 1 łyżkę octu i dusić aż warzywa będą całkowicie miękkie;

  • warzywa zmiksować na krem, dodać łyżkę jogurtu i udekorować pestkami dyni.