Zupa krem z ciecierzycy
Składniki:
-
400g ciecierzycy (może być z puszki)
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
2 ząbki czosnku
-
1 średnia cebula
-
1 mała papryczka chili
-
1 łyżeczka kminu rzymskiego
-
3 szklanki bulionu warzywnego
-
1 puszka przetartych pomidorów
-
soł, pieprz
-
kiełki, lub uprażone ziarna sezamu do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
-
ciecierzycę moczyć w wodzie przez 12 godzin, zagotować w świżej wodzie aby była miękka, przecedzić;
-
rozgrzać patelnię z olejem, cebulę drobno pokroić, zeszklić, oprószyć solą, dodać drobno pokrojoną papryczkę i czosnek, chwilę podsmażyć;
-
na patelnię wlać przecier pomidorowy, chwilę podsmażyć;
-
w garnku ugotować bulion warzywny, dodać kmin rzymski;
-
zawartość patelni wlać do garnka z bulionem, dodać odsączoną ciecierzycę, doprawić pieprzem, gotować jeszcze na małym ogniu przez ok 15 min;
-
zupę zmiksować, podawać z kiełkami brokułu, lub prażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu.