Zupa krem z ciecierzycy

Zupa krem z ciecierzycy

Składniki:

  • 400g ciecierzycy (może być z puszki)

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 średnia cebula

  • 1 mała papryczka chili

  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego

  • 3 szklanki bulionu warzywnego

  • 1 puszka przetartych pomidorów

  • soł, pieprz

  • kiełki, lub uprażone ziarna sezamu do dekoracji

 

Sposób przyrządzenia:

  • ciecierzycę moczyć w wodzie przez 12 godzin, zagotować w świżej wodzie aby była miękka, przecedzić;

  • rozgrzać patelnię z olejem, cebulę drobno pokroić, zeszklić, oprószyć solą, dodać drobno pokrojoną papryczkę i czosnek, chwilę podsmażyć;

  • na patelnię wlać przecier pomidorowy, chwilę podsmażyć;

  • w garnku ugotować bulion warzywny, dodać kmin rzymski;

  • zawartość patelni wlać do garnka z bulionem, dodać odsączoną ciecierzycę, doprawić pieprzem, gotować jeszcze na małym ogniu przez ok 15 min;

  • zupę zmiksować, podawać z kiełkami brokułu, lub prażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu.