Zupa jarzynowa z kaszą


Składniki:

  • 1 posiekana cebula

  • 1 pokrojony w plasterki por (tylko biała część)

  • 1 posiekany ząbek czosnku

  • 1 pokrojona w kostkę marchewka

  • 1 pokrojony w kostkę seler naciowy

  • 1 pokrojony w kostkę ziemniak

  • 1,5 litra bulionu warzywnego

  • 200 g kaszy jęczmiennej

  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

 

Sposób przyrządzenia:

  • w rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, pora i czosnek 4-5 minut, aż zmiękną, dołożyć marchew, selera oraz ziemniaka i podgrzewać 4-5 minut, by warzywa zaczęły lekko mięknąć;

  • dodać bulion oraz kaszę i zagotować, zmniejszyć ogień i gotować wolno ok. 40 minut, aż kasza będzie miękka;

  • tuż przed podaniem wrzucić koperek i zamieszać.

  • Tę zupę można przechowywać w zamrażalniku w szczelnym pojemniku przez 2 miesiące.