Zupa jarzynowa z kaszą
Składniki:
-
1 posiekana cebula
-
1 pokrojony w plasterki por (tylko biała część)
-
1 posiekany ząbek czosnku
-
1 pokrojona w kostkę marchewka
-
1 pokrojony w kostkę seler naciowy
-
1 pokrojony w kostkę ziemniak
-
1,5 litra bulionu warzywnego
-
200 g kaszy jęczmiennej
-
1 łyżka drobno posiekanego koperku
-
1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób przyrządzenia:
-
w rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, pora i czosnek 4-5 minut, aż zmiękną, dołożyć marchew, selera oraz ziemniaka i podgrzewać 4-5 minut, by warzywa zaczęły lekko mięknąć;
-
dodać bulion oraz kaszę i zagotować, zmniejszyć ogień i gotować wolno ok. 40 minut, aż kasza będzie miękka;
-
tuż przed podaniem wrzucić koperek i zamieszać.
-
Tę zupę można przechowywać w zamrażalniku w szczelnym pojemniku przez 2 miesiące.