Zupa meksykańska
Składniki:
-
1/2 kg mielonego mięsa wołowego
-
1 cebula
-
1 puszka pomidorów krojonych (mogą być świeże)
-
1/2 papryki czerwonej
-
1/2 papryki zielonej
-
1 puszka kukurydzy
-
1 puszka czerwonej fasoli
-
1 ostra papryczka lub kilka kropel tabasko
-
2 litry bulionu warzywnego
-
2 ząbki czosnku
-
sól, pieprz, kmin rzymski, słodka papryka, liść laurowy, ziele angielskie
Sposób przyrządzenia:
-
zrobić bulion na bazie marchwi, pietruszki, pora i selera, dodać ziele angielski, liść laurowy, gotować przez godzinę;
-
cebulę drobno pokroić, zeszklić na 1 łyżce oleju rzepakowego;
-
pokroić papryki i podsmażyć, dodać do wywaru wraz z pomidorami, kukurydzą i fasolą;
-
przyprawić kminem, papryką, solą i zagotować;
-
zmielone mięso doprawić pieprzem, papryką i wycisnąć czosnek a nastęmnie podsmażyć i dodać do garnka;
-
całość gotować jeszce przez 20 min.