Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Składniki:

  • 1/2 kg mielonego mięsa wołowego

  • 1 cebula

  • 1 puszka pomidorów krojonych (mogą być świeże)

  • 1/2 papryki czerwonej

  • 1/2 papryki zielonej

  • 1 puszka kukurydzy

  • 1 puszka czerwonej fasoli

  • 1 ostra papryczka lub kilka kropel tabasko

  • 2 litry bulionu warzywnego

  • 2 ząbki czosnku

  • sól, pieprz, kmin rzymski, słodka papryka, liść laurowy, ziele angielskie

 

Sposób przyrządzenia:

  • zrobić bulion na bazie marchwi, pietruszki, pora i selera, dodać ziele angielski, liść laurowy, gotować przez godzinę;

  • cebulę drobno pokroić, zeszklić na 1 łyżce oleju rzepakowego;

  • pokroić papryki i podsmażyć, dodać do wywaru wraz z pomidorami, kukurydzą i fasolą;

  • przyprawić kminem, papryką, solą i zagotować;

  • zmielone mięso doprawić pieprzem, papryką i wycisnąć czosnek a nastęmnie podsmażyć i dodać do garnka;

  • całość gotować jeszce przez 20 min.