Pikantna zupa z czerwonej soczewicy
Składniki:
-
200 g soczewicy
-
400 g krojonych pomidorów z puszki (mogą być świeże)
-
1 łyżka oleju rzepakowego
-
1 posiekana czerwona cebula
-
1 posiekany ząbek czosnku
-
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
-
½ łyżeczki pieprzu
-
1,5 l wywaru warzywnego
-
100 ml jogurtu naturalnego odtłuszczonego
-
2 łyżki drobno posiekanych liści mięty
Sposób przyrządzenia:
-
na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę z czosnkiem przez ok. 3 minuty, aż cebula zmięknie;
-
dodać przyprawy i podgrzewać przez chwilkę, aż zaczną wydzielać aromat;
-
dołożyć soczewicę, pomidory, wywar i całość zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować, często mieszając, 35-40 minut, aż soczewica będzie miękka a zupa nieco zgęstnieje;
-
w małej miseczce wymieszać jogurt z miętą i wstawić do lodówki;
-
zdjąć zupę z ognia i nalać do talerzy, podawać z miętowym jogurtem w osobnym naczyniu (który w trakcie jedzenia można dodać bezpośrednio do zupy).