Pikantna zupa z czerwonej soczewicy


Składniki:

  • 200 g soczewicy

  • 400 g krojonych pomidorów z puszki (mogą być świeże)

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 1 posiekana czerwona cebula

  • 1 posiekany ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

  • ½ łyżeczki pieprzu

  • 1,5 l wywaru warzywnego

  • 100 ml jogurtu naturalnego odtłuszczonego

  • 2 łyżki drobno posiekanych liści mięty

 

Sposób przyrządzenia:

  • na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę z czosnkiem przez ok. 3 minuty, aż cebula zmięknie;

  • dodać przyprawy i podgrzewać przez chwilkę, aż zaczną wydzielać aromat;

  • dołożyć soczewicę, pomidory, wywar i całość zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować, często mieszając, 35-40 minut, aż soczewica będzie miękka a zupa nieco zgęstnieje;

  • w małej miseczce wymieszać jogurt z miętą i wstawić do lodówki;

  • zdjąć zupę z ognia i nalać do talerzy, podawać z miętowym jogurtem w osobnym naczyniu (który w trakcie jedzenia można dodać bezpośrednio do zupy).